İpsala Çeltik Üreticileri Birliği’nin geleneksel iftar yemeği önceki akşam Saklı Bahçe’de gerçekleştirildi. İftarda konuşan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük ; “Yapılan Araştırmada İpsala Pirinci Temiz Çıktı” müjdesini verdi.
Türkiye’nin pirinç ihtiyacının %25’ini karşılayan İpsala topraklarının ve üretilen pirincin temiz çıktığı açıklandı.
Trakya ÜTrakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, üniversitenin Araştırma Projeleri Birimi'nce (TÜBAP) İpsala bölgesinin en önemli ürünü çeltik üzerinde yapılan araştırmada pirinçte tespit edilen ağır metal seviyelerinin Türk Gıda Kodeksi tarafından bildirilen sınır değerlerinin çok altında olduğunun ve insan sağlığı açısından herhangi bir risk teşkil etmediğinin belirlendiğini bildirdi.
Rektör Yörük, İpsala Çeltik Üreticileri Birliği iftarında, bölgenin en önemli ürünü çeltik ile ilgili araştırma sonuçlarını açıkladı. Üniversitenin internet sitesinde yapılan açıklamada, şöyle denildi:
“Üniversitemiz Araştırma Projeleri Birimi (TÜBAP) tarafından desteklenen ve yürütücülüğünü Yrd. Doç. Dr. Hayati Arda’nın yaptığı, Doç. Dr. Çiler Meriç ve Yrd. Doç. Dr. İpek Atılgan Helvacıoğlu'nun araştırmacı olarak görev aldığı, “İpsala İlçesinde Çeltik Tarımında Kullanılan Tarla Toprağında, Sulama Suyunda ve Üretilen Çeltikte Ağır Metal İçeriğinin Araştırılması” başlıklı, 60.000 TL bütçeli proje ile İpsala İlçesi’nde 2012 yılında çeltik üretimi yapılacak toprağın ekime hazırlama aşamasında toprak, çeltiğin gelişimi sırasında sulama suyu ve hasat sonrasında pirinç örneklerinin ağır metal analizleri yapılmıştır. Bu amaçla İpsala’da çeltik ekimi yapılan alanları temsil edecek şekilde 42 yerden toprak, su ve pirinç örnekleri alınarak Üniversitemiz Kimya Laboratuarlarında analizleri yapılmıştır. Elde edilen bulgular her aşamada değerlendirilmiştir.
Çalışma sonucu elde edilen verilere göre,
- İpsala İlçesi ve köylerinde çeltik ekimi yapılan arazilerin toprak kalitesinin oldukça iyi olduğu;
- Sulamada kullanılan suların bazı ağır metaller açısından düşük kalitede olduğu;
- Pirinçte tespit edilen ağır metal seviyelerinin Türk Gıda Kodeksi tarafından bildirilen sınır değerlerin çok altında olduğu ve insan sağlığı açısından herhangi bir risk teşkil etmediği tespit edilmiştir.
- Bu durum bölgemiz üreticisi için sevindirici bir durumdur.
Trakya Üniversitesi Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Merkezi (TÜTAGEM)
Üniversitemiz açısından Edirne İlimize yapmış olduğunuz en önemli yatırımlardan birisi de Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Merkezi'dir (TÜTAGEM). Bugün itibariyle gerçekleşen yatırım miktarı 8.5 milyon TL' yi geçmiştir. Bu yıl ve önümüzdeki yıl yapacağımız yatırımlar ile bu miktarın 10 milyon TL'ye ulaşmasını beklemekteyiz. Mevcut durumda 3000 m²’lik bir alanda kurulmuş olan laboratuvarımızda şu an için dünyadaki en modern teknolojiye sahip alet, ekipman ve cihazlar bulunmaktadır. Bu cihazlar tamamı yurtdışı tecrübesine sahip aynı zamanda lisansüstü eğitimi bulunan uzman personellerin gözetiminde kullanılmaktadır.
Merkezimiz bünyesinde bulunan laboratuvarımıda şu an itibariyle analizler ve uluslararası akreditasyon ile ilgili çalışmalar devam etmekte olup, Ekim ayından itibaren laboratuvarımız bünyesinde tarım ürünlerinde pestisit, mikotoksin, ağır metal kalıntı analizleri, besin elementi analizleri, et, süt, bal, yem ve rasyon analizleri ile mikrobiyal etmenler ile ilgili tüm analizler yapılabilecektir. Biz TÜTAGEM olarak çiftçilerimizin çözüm ortağı olmayı hedeflemekteyiz.
Üretimin en başından hasat edilen ürüne ulaşılıncaya kadar çeltik üreticileri, bal üreticileri, hayvansal ürün üreticileri ve yem bitkisi üretimi yapan tüm çiftçilerimiz için bu gibi çalışmalar yapılabilecektir. Ürünün tüm kalite parametreleri laboratuarımızca belirlenerek kendilerine tüm dünyada geçerli olacak bir analiz sertifikası verilecektir. Çiftçilerimiz bu sertifikalar ile ürününü gerçek değerinde satabilecektir.
Amacımız, ekimden hasada kadar, hasattan sonra da ürünü değerinde satabilmesine kadar her aşamada gerekli akredite analiz ve danışmanlık desteği ile üreticilerimizin yanında olmaktır
KERMAN,”YERLİ PİRİNCE GÜVENİN”
İpsala Çeltik Üreticileri Birliği başkanı Mehmet Kerman ise, İpsala bölgesinde yaklaşık 220 bin dekar, Edirne genelinde 450 bin dekar alan çeltik ekimi yapıldığını bu yıl ürün kalitesinin iyi olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:
“Geçtiğimiz aylarda ithal pirinçte yaşan GDO tartışmasının ardından, her zaman söylediğimiz gibi tüketicinin yerli pirince güvenmesi gerektiğini dile getirmiştik.
Trakya Üniversitesinin yaptığı araştırmalarda bizim söylediğimizi doğruladı yani İpsala’nın toprakları ve Pirinci temiz çıktı. Üreticilerimizin alın teriyle ürettiği ürünlerimiz önümüzdeki dönemde daha da değerlenecektir.”
İftar yemeğine İpsala Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, Belediye Başkanı Mehmet Karagöz, Tabur Komutanı Rauf Öztürk, İpsala MYO Müdürü Yrd.Doç.Dr. Hayati ARDAi le kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri, sivil toplum örgütleri, Siyasi Partilerin İlçe Başkanları, İl Genel Meclisi Üyeleri, Belde Belediye Başkanları, Birlik ve Kooperatif Başkanları, Mahalle ve Köy muhtarları ile Çeltik Üreticileri katıldı.